Helmen

Als je verstand hebt… bescherm je het! Er is de laatste paar jaar een duidelijke toename te constateren in het aantal helmdragers op de piste. Bij de jeugd was deze trend al een tijd te zien, nu lijkt het erop dat ook de volwassenen hierin meegaan.

Europa

Inmiddels is Europa met een inhaalslag bezig. Het gebruik van helmen bij kinder/jeugd skiles is in veel plaatsen al standaard. Skischolen verplichten het kind een helm te dragen en deze hoort gewoon bij het materiaal net als de ski’s en de skischoenen. In Italië heeft men het dragen van een helm voor kinderen tot en met 14 jaar simpelweg verplicht gesteld. In Oostenrijk is soortgelijke wetgeving in de maak. Het is onze inschatting dat in de nabije toekomst steeds meer Alpenlanden dit voorbeeld zullen volgen.

Waarom een helm?

Hoewel hoofdletsel niet het meest voorkomende letsel is bij wintersporters, zijn de gevolgen vaak ernstig. Het dragen van een helm reduceert de kans op deze ernstige gevolgen zeer aanzienlijk. De helm voorkomt het ongeluk niet maar beperkt de eruit voortvloeiende schade.

Waarom geen helm?

Op een Amerikaanse site kwamen we een leuk rijtje stellingen tegen waarom mensen geen helm dragen. Hier volgen er een paar:

 •  “Ik ben een goede skiër/boarder en ik val nooit”.  Vallen is slechts een deel van het probleem. Botsingen (andere pistegebruikers, bomen) een veel groter deel. Het kan je zomaar overkomen of je nu een beginner bent of een gevorderde. Gevorderden gaan over het algemeen ook harder en zijn op steilere hellingen te vinden.
 • Ik heb nooit een helm gedragen en zie niet in waarom ik dat nu zou moeten veranderen” Het wordt steeds drukker op de pistes en de snelheden nemen mede door de carve ski toe. Een ongelukkige val of botsing kan je leven veranderen.
 • Ik zie eruit als een beginner met een helm op”. Wat dan nog? Bovendien dragen juist de wintersportprofi’s steeds vaker een helm.
 • Ik zie eruit als een crack als ik een helm draag. Men verwacht veel van me.” Wat kan het je schelen wat men van je verwacht? Je hoeft echt geen professionele wintersporter te zijn om je gezonde verstand te gebruiken.
 • Ik ben een beginner; ik ga niet hard”: Beginners skiën of boarden over het algemeen op plekken waar ook andere beginners oefenen. Zij kunnen makkelijk de controle verliezen en een botsing veroorzaken. Snelheid is zeker geen allesbepalende factor. Duidelijk geen goede redenen om die helm niet te dragen!

Typegoedkeuring

Wintersporthelmen hebben CE markering nodig om hier verkocht te mogen worden. Op zich zegt dit echter relatief weinig. Het betekent dat de helm aan bepaalde minimum eisen voldoet maar is niet echt kwaliteitskeurmerk. De EN 1077 norm is specifiek voor helmen voor skiërs en boarders en dit is de standaard Europese norm. Helmen die hieraan voldoen zijn goedgekeurd. In Amerika hanteert men andere normeringen (Snell, ASTM). De gebruikte normen in beide continenten zijn helaas niet met elkaar te vergelijken. Er zijn echter wel helmen die zowel aan de Europese als Amerikaanse normen voldoen. Er zijn in Europa ook skihelmen in de handel met een EN 1078 goedkeuring. Dit is echter de normering voor fietshelmen en deze is minder streng dan de EN 1077 norm.

Koop en gebruik tips

Waar moet je op letten bij het kopen van een helm?

 • Het belangrijkste punt is natuurlijk de juiste maat en een goede pasvorm. Zonder dat aan deze twee voorwaarden is voldaan kan een helm simpelweg niet goed functioneren. De helm mag niet wiebelen op het hoofd. Bij heen en weer schudden moet de helm gewoon blijven zitten. De helm mag ook niet knellen. Dit levert op den duur heel veel irritatie of zelf hoofdpijn op. Het gevolg is dat de helm niet meer gedragen wordt. Een te grote helm beschermt niet optimaal; het kan zelfs gevaar opleveren!
 • Helmen hebben een pasvorm. Probeer verschillende merken om te voelen welk merk het beste bij uw hoofdvorm past.
 • Koop een kinderhelm nooit op de groei. Het hoofd van een kind groeit relatief het minst snel van het hele lichaam. Hierdoor kan een helm best lang meegaan voordat het kind eruit gegroeid is. Er zijn tegenwoordig ook diverse merken kinder/jeugdhelmen die een verstelmogelijkheid hebben zijn waardoor ze kunnen ‘meegroeien’.Als een helm van het ene kind wordt doorgegeven aan het andere moet je absoluut de pasvorm en de maat controleren!
 • Een te smalle kinriem is niet prettig en gaat zeker irriteren. Een kinriem moet zeker 2 centimeter breed zijn. De riem dient aan de schaal van de helm vast te zitten niet aan de dempende voering.
 • De helm moet in combinatie met een sneeuwbril (goggle) gebruikt kunnen worden. Als u een helm gaat kopen neem dan de bril mee en kijk of de combinatie goed past.
 • De helmschaal moet comfortabel gevoerd zijn. Er mogen geen harde randen inzitten.
 • Een relatief lichte helm biedt meer draagcomfort. Ook worden er bij een val minder krachten op de nek uitgeoefend.
 • Het blikveld naar rechts en naar links mag niet belemmerd worden.
 • Je moet met de helm op nog in staat zijn om je omgeving te horen. Er is momenteel een trend naar helmen met walkman/mp 3 mogelijkheden. Erg cool maar niet optimaal voor je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen. Je gebruikt namelijk ook je oren tijdens het skiën en snowboarden; zeker als het zicht niet optimaal is.
 • Als een helm zijn werk heeft moeten doen en een zware dreun heeft opgevangen dient deze vervangen te worden. De dempende laag in de helm vervormd bij een zware klap permanent en veert niet meer terug in de oude vorm.
 • Maak de helm een spannend onderdeel van de skiuitrusting. Kinderen moeten het cool of stoer vinden om de helm te dragen. Laat het kind meebeslissen bij de aankoop. Ouders kunnen ook hier natuurlijk het goede voorbeeld geven…
 • De helm beschermt erg goed tegen koude en wind. Het is over het algemeen niet nodig er een muts onder te dragen. Sterker nog als die muts eronder past is de helm te groot! (even afgezien van de hele dunne katoenen of zijde bivakmutsen)
 • Als u geen helm wilt kopen zijn er steeds meer mogelijkheden in de Alpen om er een te huren bij de skischool of een wintersportzaak.
 • Bewaar de helm gedurende de tijd dat deze niet gebruikt wordt in een hoes. Zonlicht heeft een verouderende werking op kunststof.
 • Het is erg handig als de helmsluiting met handschoenen aan te bedienen is.
 • Een uitneembare voering vergemakkelijkt het schoonmaken aanzienlijk.
 • De maatvoering van verschillende fabrikanten spoort niet altijd met elkaar. Een Medium bij de een is een Large bij de ander!

Constructie

Helmen zijn in twee typen te splitsen;

 • Helmen met harde buitenschaal
  De dikke buitenschaal en dempinglaag zijn van elkaar gescheiden. Dit type helm is goed te vergelijken met een motorhelm. Dit zijn de sterkste helmen. Wedstrijdhelmen zijn allemaal helmen met een harde buitenschaal. Een nadeel ten opzichte van de in-mould helmen is gewicht en ventilatie.
 • In-mould constructie
  Hier vormen de dunne buitenschaal en het binnenwerk een geheel. Deze dunnere buitenschaal kan makkelijker doorboord worden dan bovenstaand type. De helm is echter lichter in gewicht en heeft duidelijk meer ventilatie mogelijkheden. Hierdoor biedt dit type duidelijk meer draagcomfort.

Top

Enregistrer des remises
24/7 bereikbaar, ook voor vragen.
Truck
Levering uit eigen voorraad.
Guarantee
Volledige garantie.
X