Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp, het afstellen van skibindingen. Dit is logisch want er bestaan nog veel onduidelijkheden en fabeltjes over het afstellen. Zo staan de cijfers op een skibinding niet voor het gewicht van de skiër, en staat een binding, ondanks dat een schoen er in ‘klikt’ niet per definitie goed afgesteld. Enkele fabeltjes.

Losgeschoten, binding fout!

Je hoort het regelmatig op de skipiste, ik viel want mijn skibinding schoot los, en daarna bleef hij maar losschieten dus is te licht afgesteld” Natuurlijk kan dit, maar er zijn vele oorzaken dat een ski los kan schieten. ten eerste kan een ski al tijdens het skiën bescherming aan de kniebanden geven en dus niet voor niets losschieten. Kniebanden scheur je namelijk niet allen tijdens een val, ook een bruuske skibeweging kunnen ‘fataal’ zijn voor de kniebanden. Verder is het tweede deel van de zin erg interessant. “De bindingen bleven maar losschieten”. Vaak komt dit vanwege het te snel weer in-klikken, met wat sneeuw of ijs onder de skischoenen kan het zijn dat je schoen in de binding klikt maar niet goed vast zit en weer erg makkelijk los klikt. Verder is er een mogelijkheid dat de schoen versleten is en dus niet meer goed in de binding past. Het dus zomaar vaster zetten van een skibinding kan dus gevaarlijk zijn.

 

Waardes zijn gelijk aan het gewicht

De waardes, de DIN waardes, op de bindingen zijn geen afgeleide van het gewicht van een skiër. Het gewicht is een belangrijke factor bij het instellen van de bindingen, maar het is niet zo dat iemand van tachtig kilo zijn binding op 8 moet zetten. Helaas is het hele verhaal niet zo simpel. Er spelen vele andere factoren mee, ten eerste geslacht (vrouwen hebben meer kans op knie blessures dan mannen), gewicht, ski-stijl, lengte, skizoollengte (erg veel invloed! vanwege hefboom effect op knieën) en leeftijd. Een skiër met grote voeten zal zijn bindingen duidelijk minder ‘hard’ moeten instellen dan iemand van hetzelfde gewicht met kleinere voeten. Het moge duidelijk met al deze variabelen is het gelijk trekken van gewicht naar DIN code wel erg kort door de bocht is. In steil off-piste terrein zul je je bindingen strakker willen dan rustig cruisend op de piste.

 

Ik ben een goede skiër dus ik ski met een hoge DIN waarde 

De manier, stijl en het terrein waar je skiet is belangrijker dan je niveau. Het spreekt voor zich dat een off-piste skiër zijn bindingen harder zal zetten dan een piste skiër. En een goede skiër die rustig skiet heeft een minder hoge waarde nodig dan een technische minder onderlegde wildebras. Want bindingen moeten ervoor zorgen dat de ski’s onder je voeten blijven zitten in het terrein waar jij lekker skiet en op jouw snelheid, tevens moeten ze op tijd uitschieten om je kniebanden te beschermen. Elk jaar eindigen er genoeg skiërs, die DIN waardes zien al stoere ‘Macho waardes’, vroegtijdig hun seizoen vanwege gescheurde kniebanden.

 

Mijn schoen klikt vast dus binding zit goed

Zoals uit bovenstaande wel blijkt, is het goed afstellen van skibindingen niet simpelweg een cijfertje instellen. Zo is de schoenzoollengte instellen op een skibinding dat ook niet. Een skischoen die in de binding klikt kan of te strak of te los staan wat beide resulteert in een foutief ingestelde binding ongeacht de DIN waarde. De veren staan niet goed gespannen als de schoen niet goed is geplaatst. Op elke binding staan markeringen die aangeven of de schoen goed zit. Let hierop.

Indien u ski’s bij Ski Outlet besteld worden de bingen gemonteerd en afgesteld conform de geldende DiN normen. Nadat u ski’s heeft besteld mailen wij u een vragenlijstje met specifieke vragen waarmee wij de DiN norm kunnen berekenen.

Voor het zelf instellen van de bindingen verwijzen wij u naar DiNsetting.com

Door op deze link  www.dinsetting.com te klikken komt u rechtstreeks op de site van DiNsetting.com

X