Niets is zo verraderlijk als het weer. Met de felle zon, stuivende sneeuwvlokjes en snijdende wind is het voor je ogen moeilijk om zich alsmaar aan te passen. Op wintersport is een goede bescherming van de ogen heel belangrijk. Zonder goede bril kunnen je ogen schade oplopen. Een goede bescherming is dan uiterst belangrijk. Een zonnebril is niet alleen een mode-item. Hoog in de bergen kun je gewoon niet zonder.

Sneeuwblindheid

Sneeuwblindheid is een veel voorkomend probleem. Dit is een zonverbranding van het binden hoornvlies van het oog, veroorzaakt door een te hoge concentratie UV-stralen. Het komt heel plotseling op. Al na een paar uur kun je er last van krijgen. De ogen gaan tranen, de spieren in je oogleden trekken samen en het licht wordt veel te fel. Ook al zijn de klachten meestal na een paar dagen verdwenen, voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je altijd je zonnebril op hebt want zelfs als het zwaar bewolkt is, dringen de UV-stralen nog door de wolken heen.

Basis uitrusting

Brillen behoren tot de basis uitrusting van sporters op de piste. Een verkeerde bril kan een negatieve invloed hebben op de sportprestaties. Het is niet alleen een bescherming voor rondspattend sneeuw, vooral de zon richt veel schade aan. De UV-straling in de bergen is zo’n tien keer zo hoog als in Nederland. De lichtomstandigheden kunnen van het ene op het andere moment veranderen. Zonlicht, sneeuw en wind veranderen de samenstelling van het traanvocht in je ogen, hierdoor neemt het filterend vermogen van je ogen af.

Lenzen

Het belangrijkste onderdeel van je skibril is de lens. Dit gedeelte helpt sneeuwblindheid te voorkomen. Lenzen zijn meestal gemaakt van polycarbonaat of een variant hierop. Polycarbonaat is onbreekbaar en heeft gewoon glas verdrongen van de skipiste. Polycarbonaat is nu eenmaal veiliger. De glazen moeten meer dan 90 procent van de UV-stralen kunnen wegfilteren. Er zijn verschillende soorten lenzen die de zonlicht filteren. De meeste van deze lenzen hebben een bolle vorm, zodat het licht niet via de zij- en onderkant in je ogen kan schijnen. Dat is nodig omdat sneeuw het zonlicht ook weerkaatst.

Donkere glazen

Donkere glazen zijn geschikt voor extreem veel licht. Het absorptievermogen is dan ongeveer 92 tot 97 procent. Maar de glazen in een skibril zijn lang niet altijd donker meer. Natuurlijk zet je in de après-ski hut sneller een bril op met licht glazen, maar het heeft ook een nuttige functie. Het helpt bijvoorbeeld om het contrast te vergroten bij sneeuw, mist of bewolkt weer. Glazen in een speciale tint oranje geven het beste effect bij mist, laaghangende bewolking of sneeuwbuien.

CE-norm

Er bestaat een zekerheidsstandaard, de CE-norm die vier categorieën lenzen onderscheidt, namelijk: 1. Geel: gering absorptie vermogen, geschikt voor zeer zwak licht. 2. Oranje/rood: heeft 20-56% absorptie vermogen en is geschikt voor zwak licht. 3. Roze, amber: heeft 57 tot 81% absorptie vermogen en is geschikt voor gemiddeld zonlicht. 4. Bruin, spiegeleffect en zeer donker: is geschikt voor fel tot extreem licht en heeft een absorptievermogen van 92-97 %.

Het is belangrijk om altijd een zonnebril met een hoge beschermingscategorie (3 of 4) en met de CE-norm te dragen. De weerkaatsing door de sneeuw maakt de zonnestralen veel intenser. Bij een goede sportzaak kun je altijd informeren wat de beste bril voor je is, dan kun je met een veilig gevoel de berg af skiën!

 

Top

Enregistrer des remises
24/7 bereikbaar, ook voor vragen.
Truck
Levering uit eigen voorraad.
Guarantee
Volledige garantie.
X